Месец на "Наука по детски и още нещо" в ДГ66 "Елица"

Месец на
Март20

Месец на "Наука по детски и още нещо" в ДГ66 "Елица"

В рамките на месеца на "Наука по детски и още нещо", деца и учители от всички групи на детската градина, проведоха различни опити и експерименти, в зависимост от възрастовата група. Детето като изследовател в предучилищен етап, чрез елементарни опити и екперименти, формира в поведението си любопитство, наблюдателност, жажда за нови открития и впечатления за заобикалящия свят.  Развива се речта при необходимост от изразяване на мнение, творческите способности и трудовите умения, Тези процеси от своя страна, са основата на самообразование и саморазвитие, обогатяване на мисловните процеси за извършване на операции като анализ и синтез, сравнение и класификация. Екпериментирането е важно за формиране при децата на независимост, целеполагане, способност за трансформиране на всякакви обекти и явления, за да се постигне определен резултат. Снимки може да разгледате ТУК

4-та група "Мечо Пух" - тема: "С кожата докосваме, галим и чувстваме".

3-та група "Пинокио" - тема: ,,Да усетим въздуха чрез нашите сетива". Експериментите предизвикаха радост и желание, че света около нас е невероятно и безкрайно разнообразен. Децата сами достигнаха до изводите за състава и свойствата на въздуха.

3-та група "Слънчице" - тема "Микробите"

 1. Първо започнахме с разглеждане на книжка за микробите с която си помогнахме да разберем следните неща: - Какво са микробите?
 2. - Къде живеят?
 3. -Как се разпространяват?
 4. -Можем ли да се предпазим от тях?
 5. - Как можем да спрем микробите?
 6. - Какво се случва когато имаме вирус и температурата ни се повиши?
 7. Чрез опит разбрахме - Как микробите пътуват? Показахме на децата как микробите се предават от човек на човек без те дори да подозират. Направихме този експеримент като сложихме червило от вътрешната част на ръката си, след което поздравихме децата с ръкостискане оставяйки следи по дланите им.
 8. Как микробите могат да ни наврвдят?
 9. *Дишаха на огледало и споделиха какво виждат. /потно в/Разбраха, че когато дишат на огледало, се отделят капчици вода. Ако човек е болен, тогава микробите се движат по тези капчици, които могат да попаднат в ръцете или устата на друг човек.След това дишаха върху огледало през медицинска маска. Осъзнаха разликата.
 10. Следващата стъпка беше показност и практика, как правилно да си мием ръцете.
 11. Поговорихме за дезинфектантите и срещу какво работят те.
 12. Отглеждане на микроорганизми върху хранителни среди. Наблюдения под микроскоп и проследяване.
 13. Как изглеждат микробите в детските очи. /Рисунки на микроби от децата/

2-ра група "Синчец" - тема: "Вода и мляко - толкова различни, а в същото време и еднакви"

2-ра група "Пчелица" - тема: “Вълшебства с вода и още нещо”. С помощта на импровизирани средства децата да се запознаят със свойствата и качествата на водата, да развият умението да изследват и изпитат удоволствие от екипната работа.